The Armed Man

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de tweede Wereldoorlog voorbij was. The Armed Man, a Mass for Peace, van Karl Jenkins, brengt de groeiende dreiging in kaart van een oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie; toont de gruwelen die oorlog met zich meebrengt; en eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, wanneer "verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen". Muziek, teksten en oorlogsbeelden zijn bedoeld om mensen te laten inzien dat zij, vanuit welke achtergrond dan ook, goed kunnen en zouden moeten samenleven.

Muziek: het Nederlands Begeleidingsorkest

Koor: Canticum Novum aangevuld met projectzangers

Solisten: Eline Welle (mezzosopraan) en Rick Zwart (bariton)

Dirigent: Una Cintiņa

De uitvoering van The Armed Man stond gepland op 1 mei 2020 om 20.15 uur in de Grote Kerk van Alkmaar.

In verband met de coronamaatregelen is de voorstelling verplaatst naar 30 april 2021.

Kaarten zijn verkrijgbaar via Taqa Theater de Vest


Over The Armed Man

The Armed Man, met als ondertitel "A Mass for Peace", roept op tot vrede. Het werk is geschreven in opdracht van het museum The Royal Armouries in Leeds ter gelegenheid van de Millenniumviering in 2000.

De opbouw van het werk leidt ons door alle stadia van oorlog. In de muziek komt dit tot uiting in dreiging, agressie, ontzetting en verdriet om uiteindelijk uit te komen bij hoop en vrede. Daarmee is het actueel en past het werk in de huidige onzekere tijden met grote vraagstukken en internationale spanningen. Karl Jenkins droeg het stuk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo crisis die plaatsvond terwijl hij aan zijn compositie werkte. Het stuk, met zijn religieuze en wereldlijke teksten uit verschillende perioden, inspireert en emotioneert en nodigt uit tot een blijvende dialoog over hoe mensen in vrede met elkaar kunnen leven.

Over Ridder Sir-Karl Jenkins

Sir-Karl Jenkins (Wales 1944) heeft na zijn opleiding in de klassieke muziek een veelzijdige ontwikkeling als componist en musicus doorgemaakt. In de jaren zestig kreeg hij grote bekendheid als jazz- en rockmuzikant. Als toetsenist speelde hij mee in de experimentele rockband The Soft Machine, waarvan hij later ook de leider werd. In 1995 brak hij door als klassiek componist met het album Adiemus. Naast The Armed Man zijn ook de Stabat Mater en het Requiem van hem bekende en veel uitgevoerde composities. In 2015 werd hij verheven tot de adelstand.

Meer projecten