volg ons
Facebook

Caesar en zijn muzikanten

Alkmaar, 24 september 1646

Het was een droomklus voor de jonge Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen: de opdracht van het stadsbestuur om de luiken van het majestueuze nieuwe orgel van de Grote kerk te beschilderen.

Bij zijn afmeting van ruim 70 m2 verbleekt de Nachtwacht met niet meer dan zo’n 15 m2 tot een zakdoek. Van Everdingen kreeg de vrije hand: alleen het thema (de triomtocht van koning Saul die Goliath heeft verslagen) stond vast. De jonge Alkmaarse schilder, nog geen 30 jaar oud, heeft zich dan ook kunnen uitleven. Hij maakte er een plechtig, maar ook feestelijk geheel van. De koning te paard omringd door zijn soldaten. Daarnaast een vrolijk gezelschap van muzikanten met allerlei instrumenten.

Van Everdingens muzikanten kijken de kerkgangers aan alsof ze van het schilderij af willen springen en samen met ons muziek willen maken. Welnu, dat gaat gebeuren tijdens een concert op 24 september a.s.:

Vleiend penseel en fonkelende violen. De muzikanten op de schilderijen van Caesar van Everdingen (1616/1617-1678) komen tot leven in een eenmalig en uniek concert in de Grote Sint Laurenskerk. Het internationaal bekende barokensemble 'La Sfera Armoniosa' onder leiding van Mike Fentross en Pieter van Dijk (orgel) spelen muziek uit de tijd van Van Everdingen.

Deze productie is een activiteit van Orgel Festival Holland in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar. Ze vindt plaats in het kader van de opening van de speciale Van Everdingen-tentoonstelling ‘Vleiend penseel’. Toegang: € 10 / Vrienden van het orgel € 8.
Kaarten verkrijgbaar via Taqa Theater De Vest en bij aanvang van het concert in de kerk.

 

 

Deel deze pagina  
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn