Uitreiking Victoriefonds Cultuurprijs

De Victoriefonds Cultuurprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar of een groep van kunstenaars die zich in bijzondere mate heeft onderscheiden in zijn discipline. Er zijn prijzen in de categorieën Jong Talent (uitreiking 22 november), Letteren, Podiumkunsten (uitreiking 22 november) en Visuele Kunsten. Daarnaast is er de Alkmaarse Courant Publieksprijs. Deze prijs is voor de publieksfavoriet, waarvoor alle genomineerden in aanmerking komen (uitreiking 22 november).


Letteren

Hannah van Wieringen heeft de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren 2020 gewonnen!

‘Hannah van Wieringen kan met weinig woorden grote gedachtesprongen maken. Haar werk levert de jury verwondering op - verwondering en bewondering over het lef waarmee ze de ‘regels’ van het schone schrijven aan haar laars lapt. Wat een talent, wat een fantastische, verrassende leesavonturen.’

Met die woorden kende Geert ten Dam, die juryvoorzitter Hans Romeyn vanwege een verkoudheid verving, de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren toe aan de schrijfster. Haar bekroonde prozadebuut ‘De kermis van Gravezuid’ speelt zich af in Driehuizen waar Van Wieringen opgroeide.

Schrijfsters Bette Adriaanse en Renske Jonkman maakten ook kans op de prijs.

De uitreiking vond plaats op 4 oktober in de Cultuurkoepel in Heiloo. Als gevolg van de jongste coronamaatregelen mochten slechts 30 mensen de uitreiking bijwonen. Deze was via een livestream te volgen.


Visuele Kunsten

Dirck Nab winnaar Victoriefonds Cultuurprijs 2020

'Dirck Nab gaat dag in dag uit, jaar in jaar uit op pad om wat groots en meedogenloos is, vast te leggen en tegelijkertijd los te laten. Wat hem winnaar laat zijn is de verbondenheid van werk en persoon met de streek, in een traditie die teruggaat tot de vroege zeventiende eeuw. Daarmee koppelt hij kunst aan werkelijkheid en laat hij met andere ogen kijken naar wat wij denken te kennen'

aldus juryvoorzitter Hans Romeyn.

Dirck ontving de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst zondagmiddag 13 september in de Grote Kerk in Alkmaar.

Kunstenaars Elly Baltus en Lonneke de Groot maakten ook kans op de prijs.

Expositie genomineerden

Het werk van deze drie genomineerden is van 28 augustus t/m 22 november te zien in
Stedelijk Museum Alkmaar.


Kijk voor een overzicht van en meer informatie over alle genomineerden op www.victoriefondscultuurprijs.nl

Meer informatie over de categorieën of wilt u een plaats reserveren voor een van de uitreikingen? Kijk op www.victoriefondscultuurprijs.nl.


Meer projecten