volg ons
Facebook

Heb jij hart voor Alkmaar?Samen helpen we Alkmaarders bij het realiseren van hun plannen

10 euro voor heel Alkmaar

Met een tientje helpt u ons in het ondersteunen van Alkmaarders met plannen voor Alkmaar. Alle projecten die we ondersteunen hebben een gemeenschapsdoel en zijn belangrijk voor Alkmaar. Dat hoeven niet meteen hele grote projecten te zijn, dat kunnen ook projecten zijn voor een wijk of buurt. Met uw tientje helpt u Alkmaar verder en stimuleert u inwoners om hun ideeën, plannen, projecten en dromen te realiseren. 

Meer dan €10?

Meer mag natuurlijk ook. Als u een goed doel zoekt voor een legaat houden we ons zeer aanbevolen. Onze stichting heeft de ANBI status. Hierdoor zijn alle bijdragen die wij ontvangen belastingvrij en bent u verzekerd dat het gedoneerde geld volledig ten goede komt aan goede doelen.

Nalatenschap en periodieke giften

U kunt er voor kiezen om de Stichting Victoriefonds Alkmaar een erfenis of legaat toe te kennen. Bij een legaat laat u ons een goed na, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille of een bepaald bedrag. Als u Stichting Victoriefonds Alkmaar benoemt als erfgenaam, bepaalt u zelf voor welk percentage het Victoriefonds in uw nalatenschap deelt. Een notaris kan uw testament opmaken en in overleg helemaal naar uw wensen aanpassen. Het Victoriefonds hoeft geen erfbelasting te betalen, omdat we een ANBI-stichting zijn. Uw geld wordt dus 100% ingezet om de plannen van Alkmaarders mogelijk te maken. Let u op de officiële tenaamstelling? Meer informatie

Vraag over donatie? We bellen u graag terug

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met mijn donatie?

Uw geld wordt toegekend aan een typisch Victoriefonds project. Kijk bij de gerealiseerde projecten wat we samen al mogelijk hebben gemaakt.

Wat is een ANBI?

ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling. Dit is een status die wordt toegekend door de Nederlandse staat aan instanties die zich voor 90% inzetten voor het algemeen nut. Wij hebben de ANBI status. U weet zo zeker dat er geen schenk- of erfbelasting betaalt hoeft te worden over uw schenking aan Victoriefonds. Voor ANBI’s is er een algehele vrijstelling opgenomen. 

Kan ik ook meer dan €10 doneren?

Jazeker! Meer donaties betekent meer geld voor goede, Alkmaarse initatieven. Als u een grote som geld wilt schenken aan Victoriefonds nemen we graag even contact op. Vul het terugbelformulier in op deze pagina en we bellen u zo snel mogelijk.

Hoe komt het Victoriefonds aan zijn geld?

Jaren geleden verkocht de stichting CAI uit Alkmaar haar activiteiten aan de telecom providers zoals we die nu kennen. De opbrengst was bedoeld om ten goede te laten komen aan de inwoners van Alkmaar en daarmee het welzijn van de inwoners positief te beïnvloeden. Een groot deel van de opbrengst is ook als zodanig besteed. Uiteindelijk resteerde er nog een aanzienlijk bedrag. Dat is overgemaakt aan het Victoriefonds. Immers, ons fonds heeft dezelfde doelstelling. In eerste instantie was het geld bestemd voor de realisatie van YXIE. Nu dat niet doorgaat is het geld weer vrij besteedbaar voor doelen die het welzijn van de inwoners van de gemeente Almaar bevorderen.

Waarom doen jullie niet aan crowdfunding?

We willen eerst werken aan onze naamsbekendheid en het fonds bestaansrecht geven. Heel graag zouden we in de toekomst mogelijk maken dat je direct aan mooie initatieven kunt doneren via ons platform. 

Ik zit erover te denken om een rechtsvorm op te richten: wat is het verschil tussen een vereniging en een stichting?

Een vereniging en stichting zijn voor de wet andere rechtsvormen. Daar horen ook andere verplichtingen bij. Zo moet een stichting verplicht worden opgericht bij de notaris en bij de Kamer van Koophandel. Een vereniging niet per se. Voor een overzicht van de verschillen tussen vereniging en stichting kun je hier kijken.