volg ons
Facebook

Picasso in Holland

Les belles Hollandaises: een unieke tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar van 7 juni t/m 28 augustus

In de zomer van 1905 verblijft de jonge Pablo Picasso enkele weken in Noord-Holland. Hoewel hij hier maar kort verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Van 7 juni tot en met 28 augustus 2016 laat Stedelijk Museum Alkmaar de werken zien die Picasso tijdens zijn verblijf in Nederland vervaardigde. Niet eerder werden de beroemde schilderijen ‘La belle Hollandaise’ uit Australië en ‘Les trois Hollandaises’ uit Parijs herenigd. 

Exotische wereld en boerenmeisjes

Pablo Picasso (1881-1973) woont nog maar een paar jaar in Parijs als hij in 1905 de grote stad voor het Noord-Hollandse platteland verruilt. In Parijs, waar de jonge Picasso een atelier deelde met diverse Nederlandse kunstenaars, had hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort leren kennen. Die nodigde hem uit om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Schoorl. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakt hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezoekt de kaasmarkt, bestudeert windmolens en legt die ‘exotische wereld’ vast in zijn schetsboeken. Van de boerenmeisjes maakt hij gouaches. 

Kleine tentoonstelling over een groot meester
De tentoonstelling Picasso in Holland bevat enkele unieke buitenlandse bruiklenen en zelden getoond documentair materiaal. Naast ‘La belle Hollandaise’ en ‘Les trois Hollandaises’ zijn twee schetsboeken uit de collectie van Musée Picasso uit Parijs te zien. De 23-jarige Picasso portretteert de lokale bevolking, bordeelbezoekers, maar ook stolpboerderijen, molens en de historische binnensteden van Hoorn en Alkmaar. Voor de schilderijen trekt hij zich terug in zijn kamer langs het Noordhollands Kanaal. Dat water schildert hij ook op ‘Les trois Hollandaises’. De stolpboerderij op de achtergrond is typerend voor de streek. Dat geldt ook voor het West-Friese mutsje op het hoofd van het boerenmeisje op ‘La belle Hollandaise’. 

Voorstudies
Ook werkt hij aan zijn Parijse werk. Zijn dagboeken bevatten minstens vijftien studies voor de ‘Bruiloft van Pierrette’ (1905) en hij experimenteert met de achtergrond van de ‘Familie van Saltimbanques’ (1905). Terug in Parijs schildert Pablo Picasso achter de acrobaten een soort woestijn, geïnspireerd op de Schoorlse duinen. De afstand tot Parijs -al is het maar een paar weken- zorgt ervoor dat Picasso zijn stijl kan ontwikkelen.

“Zonder de ruimhartige steun van het Victoriefonds was het niet mogelijk geweest Picasso in Holland te realiseren. Deze kleine tentoonstelling over een groot meester is zeer kostbaar. Niet alleen transportkosten voor de werken uit Australië en Parijs, maar ook de verzekeringskosten zijn voor het museum niet zelf op te brengen”

 “Met de steun van Picasso in Holland laat het Victoriefonds wederom zien hoeveel belang het hecht aan de cultuurgeschiedenis van Alkmaar en de regio. Wij kunnen nu een droomproject realiseren!”

Meer over Picasso in Holland? Check de website

 

Deel deze pagina  
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn