Kaeskoppenstad 2018

Kaeskoppenstad brengt de prachtige Alkmaarse binnenstad terug tot vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. De kleine stad is na de strijd tegen het machtige Spaanse leger het nationale baken van hoop en opstand voor heel Nederland geworden.

Door dankbaar gebruik te maken van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten, wordt tijdens Kaeskoppenstad een deel van de binnenstad teruggebracht naar de bewogen Middeleeuwen. In de pittoreske kronkelende straatjes, op het water van de Alkmaarse grachten en in de nauwe stegen van d'Oude Stad, kijk je als bezoeker je ogen uit. Meer dan 750 acteurs en figuranten doen de 16e eeuw herleven. Met vervaarlijke vuurspuwers, ruwe Watergeuzen, krassende viswijven, meelijwekkende weeskinderen, rijke edelen en nog heel veel meer.

Huys van Leeghwater

Sinds enige tijd behoren de inwoners van De Schermer ook tot de gemeente Alkmaar. Omdat een van de doelstellingen van Kaeskoppenstad is om de inwoners van de gemeente Alkmaar te betrekken bij Kaeskoppenstad, werd dit project ontwikkeld. Het Huys van Leeghwater toont het verhaal over de totstandkoming van de Schermer. Hier bewonder je een vissershuis en drie schepraderen. De schepraderen zijn gemaakt door Spinaker Alkmaar. De Spinaker zet zich in voor de ontwikkeling van elke jongere op weg naar een volwaardige plaats in de samenleving.

De Klokketoren

In het kader van het 500 jarig bestaan van de Grote Kerk, heeft het bouwteam van Kaeskoppenstad een replica van de Klokketoren gebouwd. De originele klokkentoren die werd gebouwd in 1501, was twintig meter hoog. De klokkentoren stond op het plein voor de huidige entree van de kerk. In 1857 werd zij helaas gesloopt. Het bouwteam maakt van dit gevaarte een kleinere kopie van tien meter hoog. Kinderen kunnen via het kleine toegangsdeurtje naar de top van de toren klimmen, om de koperen klok te luiden. Deze grootste luidklok is speciaal voor dit project in Belgiƫ gevonden, en naar Alkmaar gebracht.

Na Kaeskoppenstad is de Klokketoren verhuisd naar de locatie waar de oorspronkelijke toren 500 jaar geleden stond. Op deze locatie bij de Sint Laurentiuskerk is het bouwwerk nog dagelijks te bewonderen voor alle toeristen en voorbijgangers.

De 11-de editie van Kaeskoppenstad vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juni van 12.00 tot 17.00 uur, in d'Oude Stad Alkmaar.

Meer informatie en tickets op kaeskoppenstad.nl

Meer projecten