Fritz - 75 jaar vrijheid

In het kader van de nationale viering van 75 jaar vrijheid produceert Superstar Theaterproducties samen met TAQA Theater De Vest het speciaal voor de gelegenheid geschreven FRITZ; een theaterstuk over het korte leven van de Alkmaarse verzetsheld Fritz Conijn.

FRITZ is het boeiende verhaal van een zeventienjarige jongen die, geleid door een sterk rechtvaardigheidsgevoel, direct vanaf het begin van de Duitse bezetting besluit actie te ondernemen. In eerste instantie brengt hij met een goochelact geld bijeen voor de vrouwen van zeelieden die op geallieerde schepen varen. Al snel volgt hulp aan onderduikers en het regelen van de geldstromen van het illegale Zeemansfonds.

Fritz, of Frikkel zoals zijn familie hem wel noemt, ontpopt zich als een groot organisatorisch talent. Via het ‘natte fonds’ komt hij halverwege de oorlog in aanraking met de topstukken uit het landelijk verzet in de LO en het NSF. Met de toenemende verharding van de bezetting, maar met reële hoop op bevrijding begint Fritz een leidende rol te spelen in diverse knokploegen in Noord-Holland en gaat hij over tot gewapend verzet, zoals overvallen op politiebureau’s, wapen- en bonnentransporten en distributiekantoren. Uiteindelijk begint het net rondom het verzet in Noord-Holland zich te sluiten en wordt het uitvoeren van acties steeds gevaarlijker. In zijn haast om zoveel mogelijk te bewerkstelligen, neemt Fritz steeds grotere risico’s en wanneer hij in Amsterdam een kameraad probeert vrij te kopen, wordt hij gearresteerd. Na enkele dagen van marteling en verhoor wordt hij op 21-jarige leeftijd door een dolgedraaid bezettingsregime te Vught gefusilleerd.

Een verzetsmakker noemt hem: “Een snotneus met een groot natuurlijk gezag”. Volgens anderen is hij “de ziel van het Noord-Hollandse verzet”. Na de oorlog wordt Fritz postuum het Verzetskruis toegekend.

FRITZ is een confronterend stuk over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat.

Speeldata:

U kunt kaarten kopen voor de live stream op 4 en 5 mei aanstaande.

4 mei stream kaarten te koop via : https://www.superstar.theater/#!/FRITZ-4-mei-2021-...

5 mei stream kaarten te koop via via: https://www.superstar.theater/#!/FRITZ-5-mei-2021-...

Kijk op www.superstar.theater voor meer informatie.

Meer projecten