Orgelfestival 2023

“Europese muziek in tijden van oorlog en vrede; Orgel Festival Holland in teken van 450 jaar Alkmaar Ontzet”

Het internationale Orgel Festival Holland, dat van 23-30 juni zal worden gehouden in de Grote of St Laurenskerk, geeft dit jaar invulling aan de drie thema’s van Alkmaar Ontzet: Verbondenheid, Verscheidenheid en Vrijheid.

Alkmaar Ontzet herinnert ons aan de oorlogen van toen en nu. Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Kerk is voorzien van een prachtig schilderij op haar unieke orgelluiken (door Caesar van Everdingen) waarop de triomf van David wordt verbeeld na het verslaan van de reus Goliath. In 1573 was Alkmaar David die de Spaanse reus Goliath versloeg. Op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni zullen deze enorme luiken voor aanvang van de concerten te bewonderen zijn.

De vele Europese gasten zullen zich muzikaal presenteren met muziek die een breed scala aan emoties oproept. Zo wordt het gevecht op de orgels verbeeld door typische Spaanse Batalhas. Heinrich Schütz componeerde het indrukwekkende koorwerk “Verleih uns Frieden gnädiglich” ter gelegenheid van de Vrede van Münster in 1648, die aan twee Europese oorlogen een einde maakte.

Van Alkmaarse bodem klinkt oude en nieuwe muziek, van De Fesch, Susato en Kee. De muziek die muziekuitgever Susato verzamelde, geeft met zijn oude dansen een goede indruk van het repertoire dat toentertijd in Alkmaar, misschien wel tijdens het beleg, zou kunnen hebben geklonken. Het Van Covelensorgel dateert uit 1511 en het heeft dus al geklonken tijdens het beleg in 1573! Dit orgel bevindt zich grotendeels nog in haar oorspronkelijke staat.

De Alkmaarse orgels in dialoog met andere instrumenten zoals de viool, de hobo en de zangstem tonen de veelzijdigheid van deze orgels. Tezamen versterken ze gevoelens van verdriet en rouw die het gevolg van oorlogen zijn.

Zeer bijzonder wordt het concert op woensdagavond, dat een eerbetoon zal zijn aan Frank Zappa en de popgroep Genesis, in de bijzondere combinatie van slagwerk en groot orgel. Dit concert is als veel andere festivalconcerten gratis toegankelijk. Voor de concerten op zaterdag en zondag geldt een aantrekkelijke korting op vertoon van de Alkmaarpas.

Voor meer info, kijk op www.orgelfestivalholland.nl


Op de foto onder: de finalisten van het Festival 2023 met vlnr: Martien de Vos, Luca Akaeda Santesson en António Pedrosa

Meer projecten