volg ons
Facebook

Eenzame Uitvaart Alkmaar

Elk jaar overlijden mensen van wie niemand, afgezien van vier dragers en een medewerker van de Sociale Dienst, de begrafenis bijwoont. Eenzame uitvaart heeft als doel een waardig en respectvol afscheid te bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens de moeite waard is om over na te denken en het verdient om met speciaal voor hem of haar gekozen woorden begraven te worden.

De taak van de dichter

Op 23 September 2011 gingen Margreet Schouwenaar en de leden van het Alkmaars dichtersgilde in Alkmaar van start met Eenzame Uitvaart. De taak van de dichter bij een Eenzame uitvaart is delicaat en dienstbaar. Hij verdiept zich voor zover mogelijk in de achtergrond van de gestorvene en schrijft op basis hiervan een gedicht dat hij voordraagt bij de uitvaart. De dichter begeleidt de eenzaam gestorvene naar zijn laatste rustplaats als naaste en benadrukt daarmee de verbondenheid van alle mensen.

"Hij is geen familie, geen vriend, maar brengt een saluut aan iemand die hij niet heeft gekend, nooit zal leren kennen, maar die hij eert als medemens." 

Het opgedragen gedicht wordt op een zuiltje op de begraafplaats geplaatst met vermelding van de naam, geboorte- en sterfdatum en de datum van teraardebestelling. In de loop der tijd ontstaat op de begraafplaats (tevens openbaar wandelpark met beperkte openstelling) een gedichtenroute, waar de namen van de eenzaam overledenen worden bewaard. Een mooi en menswaardig initiatief dat het Victoriefonds van harte ondersteunt!

Meer mooie gedichten lezen? Een aantal voorbeelden vind je op de website van stadsdichter Alkmaar.

 

Deel deze pagina  
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn