De familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar

Aan een van de Alkmaarse grachten woonden voor de Tweede Wereldoorlog Bram en Juliette Drukker en hun dochter Marjan. Drukkers bedrijf floreerde, het gezin wist zich omringd door een brede kring vrienden en kennissen en kende gelukkige jaren. Met de Duitse bezetting werd alles anders. De antisemitische maatregelen maakten de leden van de joodse gemeenschap tot bestolen en rechteloze burgers. Drukkers zaak werd onteigend, de schoolgang van Marjan geblokkeerd en de familie werd uit huis gezet. In maart 1942 werden alle joodse inwoners van Alkmaar gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Een half jaar later dook het gezin onder.

Het aangrijpende verhaal van de familie Drukker is het verhaal van het grootste deel van joods Alkmaar. Historicus Jan van Baar heeft de onderste steen bovengehaald om dit verhaal te documenteren. Zijn minutieuze onderzoek heeft geresulteerd in een indringend boek over het tragische lot van de joodse gemeenschap in Alkmaar. Tegelijk schetst het een ontroerend portret van een gezin dat zomaar je buur had kunnen zijn.

De Familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar door Jan van Baar is een rijk geïllustreerde uitgave van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties en kost €19,95. Het boek is te bestellen bij de lokale boekwinkel, onder andere Van der Meulen Alkmaar – (072) 5112906 en info@vandermeulensboekhandel.nl of via info@alkmaarsegeschiedenis.nl.

ISBN 978-90-821307-3-7
druk: januari 2021
17 x 25 cm – 272 blz.
genaaid gebonden

Meer projecten