Truus Wijsmuller

Natuurlijk: ons land kende dappere mensen die Joodse onderduikers verborgen hielden in WO II. Maar de Alkmaarse Truus Wijsmuller redde het leven van maar liefst 10.000 Joodse kinderen! Een ongekend aantal. En deed daarna nog veel meer! Wie wás deze vrouw..?

Als je haar biografie er op naleest, levert dit een indrukwekkende lijst van activiteiten op gedurende de oorlog, zoals: bezoek aan Eichmann en opstart kindertransporten, redding van kinderen in het Burgerweeshuis, hulp voor Joodse kinderen tijdens debezetting, werk namens het Amsterdamse Rode Kruis in Frankrijk, in mei 1942 gearresteerd, redding van weeskinderen uit Westerbork, redding van kinderen uit Amsterdam tijdens de hongerwinter 1944-1945.

En als je dan weet dat ‘Tante Truus’ de bescheidenheid zelve was en ná de oorlog weliswaar een van de oprichters van de Anne Frank Stichting was, maar eigenlijk vrij anoniem als gemeenteraadslid door het leven ging, dan neemt je bewondering voor haar alleen maar toe.

Het verhaal van Tante Truus moet worden verteld. Daarom is de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) niet alleen bezig met de realisatie van een beeld van deze heldin, maar ook met de opzet van een Pop-up museum aan de Laat én een Huis-aan-huis krant. Het museum zal een ook een ontmoetingsplaats en podium zijn waar de verhalen over/uit de oorlog verteld kunnen worden in de vorm van lezingen of spontane gesprekken. En hier vindt u informatie over álle activiteiten die in het kader van 75 Jaar Bevrijding worden georganiseerd.

Boek

Op 21 januari 2020 werd De laatste trein naar vrijheid van de Amerikaanse schrijfster Meg Waite Clayton gepubliceerd, een historische roman waarin wordt verteld hoe Truus Wijsmuller het eerste Kindertransport van Wenen naar Londen organiseerde.

Film

In de documentairefilm Truus’ Children komen overlevenden van de Kindertransporten aan het woord.

Museum

Het Pop-up verzetsmuseum hoopt dit jaar nog zijn deuren te kunnen openen. Toegang zal gratis zijn

Beeld

Het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer op de Gewelfde Stenenburg is op 1 juli 2020 onthuld door burgemeester Piet Bruinooge. Door de coronamaatregelen was het een bescheiden bijeenkomst.

Meer activiteiten

Op de website www.tantetruusishier.nl is nog veel meer te lezen over het leven van Truus Wijsmulller en welke activiteiten de stichting organiseert om het verhaal van Truus te blijven vertellen. Luister bijvoorbeeld naar de podcastserie over haar leven.

Meer weten over Truus Wijsmuller? Kijk op de website tantetruusishier.nl


Meer projecten