volg ons
Facebook

75 jaar Bergerhof

De Bergerhof viert feest: 75 jaar!

De wijk Bergerhof, een wijk(je) met geschiedenis, bestaat in september 2016 alweer 75 jaar! 

Dit wordt uitgebreid gevierd in het weekend van 9 tot en met 11 september 2016, voor jong en oud en voor huidige en voormalige-bewoners. Het weekend krijgt een vol programma, waar onder culturele, sociale en sportactiviteiten. De festiviteiten starten op vrijdag om 16.30 uur en wordt spetterend afgesloten op zondagavond rond 22.00 uur.

Het hele weekend is er gelegenheid om kennis te maken met de historie van de wijk, onder andere door middel van een fototentoonstelling. Meer weten of het jubileumweekend? Kijk op www.bergerhof-alkmaar.nl

Geschiedenis van de wijk

Op 18 september 1941 wordt door de burgemeester van Alkmaar een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van 258 woningen om mensen uit Den Helder en de kuststreek op te vangen die gedwongen werden hun huizen te verlaten voor de aanleg van de Atlantikwall. In de volksmond wordt deze wijk hierdoor ook de ‘Heldersebuurt' genoemd. De huizen worden ontworpen door het architecten echtpaar Pot (-Keegstra).

Een aantal bijzonderheden maakt de wijk architectonisch interessant. Het is een wijk gebouwd in strookbebouwing, de huizen zijn de eerste splitlevelwoningen in Nederland, mevrouw Pot-Keegstra is de eerste vrouwelijke architect en de huizen zijn niet onderheid, maar ‘drijven’ op een betonnen bak.

 

Deel deze pagina  
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn