De Kerk van Morgen

Tentoonstelling over hergebruik van leegstaande kerken

Bij gelegenheid van de viering in 2018 van het 500-jarig bestaan van de Grote- of St Laurenskerk in Alkmaar, organiseert het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) in de maand augustus een fototentoonstelling over het hergebruik van grote monumentale kerken die hun kerkelijke functie hebben verloren.

Thema: de Kerk van Morgen

Het architectuurcentrum wil met deze tentoonstelling kijken naar de toekomst, naar het toekomstig gebruik van de kerk. Daarmee belicht de tentoonstelling een actueel en landelijk thema. Veel kerken in Nederland verliezen in de komende jaren hun functie. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om een aantal van tussen de 2500 en de 5000 kerken. En het gaat dan om gebouwen die door hun monumentale waarde en hun maatschappelijke functie, veelal als onmisbaar worden beschouwd. Voor de meeste van deze gebouwen is het vinden van een nieuwe functie een noodzaak om te overleven.

De tentoonstelling laat voorbeelden zien van 20 grote kerken die multifunctioneel worden gebruikt (denk aan exposities / evenementen / prijsuitreikingen / muziekuitvoeringen / beurzen etc.), of die zijn ingericht voor een geheel nieuwe functie (zoals bijvoorbeeld boekwinkel, hotel, woningen of een wellness centre). De foto’s worden gepresenteerd in de vorm van gotische ramen die worden opgehangen in de zijbeuken van de kerk, en waar je vrij onder door loopt. Daarnaast presenteren partijen die de afgelopen jaren in de Grote Kerk aanwezig waren met eigen manifestaties (als tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, diners, trouwbeurzen, een Tattoo Conventie, een manifestatie van Grafische Kunst, enzovoort ), de resultaten van hun evenement.

De tentoonstelling is gedurende de hele maand augustus in de Grote Kerk te bezichtigen, van dinsdag t/m zondag van 11 - 17 uur.

Meer weten over het Architectuur Informatie Centrum en De Kerk van Morgen? Check de website: www.aia-alkmaar.nl

Meer projecten