Onze Kersentuin

NHD, 21-08-2020, Marjolein Elfring - Achter de schermen van Driehuizen
Foto: Jan Jong

Je parkeert je auto daar waar de polder even ophoudt en loopt over de brug de ’ansichtkaart’ Driehuizen in. En voor één keer krijg je niet alleen de bekende authentieke groen-witte geveltjes langs het smalle straatje te zien, maar ook wat er achter die nostalgische schermen schuilgaat. Het stond al heel lang op zijn verlanglijst: ’De Kersentuin’ van zijn grote idool Anton Tsjechov als locatietheatervoorstelling in zijn voormalige woonplaats Driehuizen. Voor regisseur/acteur en Victoriefonds Oeuvreprijswinnaar Hans Man in ’t Veld wordt deze droom volgende week werkelijkheid met de Karavaanvoorstelling ’Onze Kersentuin’, die zich afspeelt in het polderdorpje.

Het draait allemaal om het landgoed met de omliggende kersentuin van de aristocratische familie Ranevskaja. Dochter Anja haalt moeder Ljoebov -de rol van Lusanne Arts- terug uit Parijs omdat de familie diep in de schulden is beland. De enige oplossing lijkt het bouwen van vakantiewoningen op de plek van de kersentuin. Maar die hoort van oudsher bij het landgoed, bij de familie, die willen ze niet zomaar opgeven.

Met muziek, zang en omgeving is een eigen draai aan de klassieker gegeven. Bovendien is een gastrol in het leven geroepen voor acteur Kenneth Herdigein (bekend van onder meer ’Mandela’). ,,Hij speelt een voorbijganger’’, vertelt Man in ’t Veld. ,,Kenners van Tsjechov zullen verrast zijn.’’ Toch probeert de cast wel trouw te blijven aan Tsjechovs oorspronkelijke stuk. ,,Hij heeft het zelf ooit geschreven als komedie, niet als het drama dat het uiteindelijk werd. Ik hoop dat wij de komedie een beetje terug weten te brengen.’’ Met pretoogjes voegt hij lachend toe: ,,Zoals Tsjechov het bedoelt heeft.


Drie ’Eerstelingen’ in première bij Karavaan

’Onze Kersentuin’, waarin Hans Man in ’t Veld het publiek aan de hand neemt door zijn lievelingsdorp Driehuzien, maakt deel uit van de serie ’Eerstelingen’, waarmee Karavaan het afgelaste jaarlijkse festival een klein beetje inhaalt.

Lees het hele artikel op Karavaan.nl


Speeldata:

31 augustus en 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12 en 13 september

Kaarten zijn te bestellen via: www.karavaan.nl


Foto onder: Emil de Jong


Meer projecten