Common Ground

In de zomer van 2022 vindt de tweede editie van het kunstprogramma Nieuw Licht in de Grote Kerk Alkmaar plaats. Hiervoor is kunstenares Nynke Koster uitgenodigd. Binnen het programma Nieuw Licht wordt ieder jaar een kunstenaar gevraagd om een site-specific werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk.

Common Ground

Voor veel Alkmaarders vormt de Grote Kerk Alkmaar de huiskamer van de stad. Maar wat is dat precies, een huiskamer van de stad? En wie voelt zich hier thuis?
De Grote Kerk heeft altijd een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van Alkmaar. Ook vandaag de dag is de kerk voor veel inwoners een ijkpunt. Toch is dat niet voor iedereen het geval.

Voor het kunstwerk dat Nynke Koster speciaal voor de Grote Kerk Alkmaar heeft gemaakt is zij de wijken van de stad ingetrokken om in gesprek te gaan met bewoners over hun gevoel van thuis. Zij sprak onder meer met vluchtelingen uit Syrië, bewoners uit de volkse Bloemwijk en mensen uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap over het gevoel van thuis. Het kunstwerk brengt verschillende gemeenschappen met hun eigen culturen samen op het kunstwerk. De verschillende verhalen heeft Koster, samen met afgietsels van ornamenten uit de kerk, verwerkt in Common Ground. Een kunstwerk waarin Koster nieuwe vormen heeft gecreëerd en die de verschillende verhalen over thuis samenbrengt op het hoogkoor van de kerk met als doel een plek te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen.

Trek je schoenen uit, neem plaats op Common Ground en laat je omringen door de verschillende verhalen.

Te zien van 9 juli tot 4 september in De Grote Kerk Alkmaar.

Meer projecten