Thuisblijvers

Overal waar de Thuisblijvers-crew neerstrijkt, bouwen ze hun huiskamer in de openlucht op. Op een plein, naast een winkel of soms middel op de stoep. De muziek staat zachtjes aan, er is verse koffie en voorbijgangers nemen plaats op een van de stoelen.

“We hebben nu ongeveer 750 kopjes koffie en thee geschonken” 
zegt theatermaker Lisa Templon. “De gesprekken die gevoerd worden gaan over van alles. Over waarom mensen hier wonen, wie ze zijn en welke bijzondere dingen er in deze straat zijn gebeurd. Juist het alledaagse van samen even een bakkie doen, leidt vaak tot de mooiste gesprekken.”
Ik krijg de indruk dat meneer en mevrouw Post een beetje de opa en oma van de straat zijn. Het voelt om de een of andere reden een beetje filmisch, alsof ik in een Ja Zuster Nee Zuster film ben beland.

“Als de deur open staat komen de kinderen soms binnen. Ze weten in onze keuken precies de la waar de rozijntjes liggen.” zegt mevrouw Post lachend.”
(www.Thuisblijvers.com)

Rick Akkerman probeert zoveel mogelijk verschillende mensen voor zijn lens te krijgen, van alle culturele achtergronden en alle leeftijden.

“De jongste persoon op de foto was 6 maanden en de oudste nog net geen 100. Dat was mevrouw Korn, van de Munnikenweg.” Het portret is achteraf extra bijzonder omdat mevrouw Korn 2 weken later overleed.


De ruim 200 verhalen die inmiddels zijn gedocumenteerd worden wekelijks gedeeld op thuisblijvers.com. De website is zo een groeiend archief over heel gewone Alkmaarders anno nu, die hun verhaal delen en met elkaar in gesprek gaan over de stad. Dat is ook een van de doelen van het project; om juist na die lastige coronatijd weer samen te komen, gezelligheid te creëren en verhalen te delen. Thuisblijvers maakt zichtbaar hoe mooi kleine verhalen kunnen zijn, en hoe bijzonder gewone mensen.

Ik vraag hem met wie hij in het witte huis woont en hij glimlacht van oor tot oor: ‘Met mijn lieve vrouw. Ik heb haar leren kennen toen ik nog in Amsterdam woonde, ik ging naar een salsa avond en daar hebben we gegevens uitgewisseld na een avond dansen en praten. Later, toen ik mijn appartementje ging opruimen vond ik het briefje met haar naam en telefoonnummer weer en heb ik haar gebeld. Ken je me nog? Ja, dat deed ze.’
(Thuisblijvers.com)

De Thuisblijversbus rijdt van juli t/m september rond. Op de website is te de agenda te vinden. In april 2023 sluit het project af met de expositie van de 1100 portretten in de Grote Kerk.


Benieuwd wanneer de Thuisblijvers-bus bij jou in de buurt is? Check de website www.thuisblijvers.nl

Meer projecten