Alkmaar op Film

In 2025 viert de Historische Vereniging Alkmaar haar 100e verjaardag. Om dit te vieren, wil de HvA een passend en blijvend cadeau maken. Hoe fraai en persoonlijk is het om de mensen van Alkmaar uit de afgelopen honderd jaar in beeld te brengen? Het wordt een film, een prachtig, visueel uniek en blijvend document. Een cadeau voor de stad, een cadeau voor toekomstige generaties: onze kinderen en kleinkinderen.

Heeft u ergens op zolder ook nog een doos met oude 8 mm filmpjes liggen? Nog tót 1 juli kunt u op zaterdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur uw films brengen bij het kantoor van de HVA, Nassaulaan 43 in Alkmaar!

Dit document wordt dus een film, samengesteld uit oude amateurfilms. Documentairemaker Erik Willems (NPO, Andere Tijden) gaat deze filmpjes digitaliseren, er een verhaal in herkennen en monteren. Hij gaat, zoals hij zelf formuleert, ‘op zoek naar de ziel van de stad.’ Wat maakte Alkmaar tot de stad die het nu is? Hoe zagen onze voorouders eruit die onze geschiedenis vormen? In wat voor wereld leefden zij, hoe zag de stad er toen uit?

Kortom: een prachtige film voor, over- en natuurlijk door Alkmaarders waarin de sfeer, tradities en gewoonten van de stad in beeld worden gebracht en zo bewaard blijft voor ons nageslacht.

Première film

Deze boeiende film willen wij op de officiële verjaardag van de HVA, op woensdagavond 3 december 2025 vertonen. In de Grote Kerk van Alkmaar, als première aan onze leden, álle Alkmaarders die filmpjes leverden en genodigden. Daarna zal de film ook voor álle andere Alkmaarders zichtbaar zijn in het Filmhuis Alkmaar, alsook nog lange tijd in verzorgingstehuizen, scholen en andere locaties. Heeft u een idee? Laat het de HvA weten!

Voor meer informatie, check de site: www.hvalkmaar.nl.

Meer projecten