De Librije van Alkmaar

Kennis is Pracht

In de zestiende eeuw werden in verschillende plaatsen in Nederland bibliotheken gesticht, met als doel een openbare verzameling boeken toegankelijk te maken voor een breed publiek. Sommige van die bibliotheken, de librijen, bestaan nog steeds.

De stadsbibliotheek van Alkmaar is zo’n oude bibliotheek, gesticht in de zestiende eeuw en flink uitgebreid rond 1600. De boeken zijn er nog steeds en worden nu bewaard in het Regionaal Archief aan de Bergerweg. Daar kan iedereen, na aanschaf van een pasje, zelf de boeken bekijken die vier eeuwen geleden gelezen werden door de toenmalige Alkmaarders. Vaak zal het bij kijken blijven, want het lezen van de boeken is maar voor weinigen weggelegd. De meeste zijn geschreven in het Latijn. Dat was de taal die internationaal werd gebruikt door geleerden, zoals nu het Engels.

De meer dan driehonderd boeken uit de stadsbibliotheek gaan over uiteenlopende onderwerpen, waarbij de nadruk ligt op theologie. De theologische boeken hadden te maken met de interesses van de lokale predikanten, die een flinke vinger in de pap hadden bij de aanschaf van boeken. Bijzonder is de collectie medische boeken, die voor een groot deel is geschonken door de beroemde Alkmaarse arts Pieter van Foreest.

Op 12 september werd "Kennis is Pracht" gepresenteerd, het nieuwe standaardwerk over de Alkmaarse Librije. Kennis is Pracht is geschreven doorPaul Dijstelberge, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, samen met Kuniko Forrer. Het boek is een uitgave van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

Meer informatie vindt u op: alkmaarsegeschiedenis.nl en op de site van de Historische Vereniging Alkmaar

Meer projecten