volg ons
Facebook

Walk of History

Het Project

‘Ik verheug me er enorm op om nu eens echt aan de slag te gaan’, vertelt kunstenaar Pauline Bakker. Ze is de creatieve kracht achter het project ‘Walk of History’. Een project waar ze al ruim 1,5 jaar aan werkt. Vanaf januari 2016 wordt de Langestraat gerenoveerd. Dat was de enige mogelijkheid om haar project op deze schaal uit te voeren.

“Het is een lichtpad van 50 belichte tegels, 40 bij 40 centimeter, waar een chronologisch beeld van de geschiedenis van Alkmaar wordt gegeven. Een uniek project voor Alkmaar. Dit wordt nog nergens ter wereld zo gedaan”, zegt Pauline enthousiast.

Van idee naar ontwikkeling. Achteraf klinkt het gemakkelijk, maar dat was het zeker niet. “Het was echt twee stappen vooruit, en dan weer één achteruit”. Zo was er het probleem met het prototype van de transparante tegel. Het oppervlakte bleek te glad, waardoor mensen mogelijk zouden uitglijden. “Daarom is er nu uiteindelijk gekozen voor een gestanst roestvrijstaal exemplaar”, legt Pauline uit. “Op deze manier is de tegel decoratiever geworden voor het straatbeeld en kunnen we er meer verschillende verhalen in vertellen”. De inhoud werd bepaald in samenwerking met de historische vereniging Alkmaar.

Fondsen

Momenteel lopen er nog aanvragen legt Pauline uit. “We hebben nu bijdragen gekregen van verschillende partijen, zoals Rabobank, Gemeente Alkmaar,  Winkeliersvereniging Alkmaar en Victoriefonds. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. We hadden dit anders nooit voor elkaar gebokst.”

Opbrengst

Naast de decoratieve waarde is het bij uitstek een project met een educatief element. Scholen maar ook toeristen (naast de eigen Alkmaarse bevolking) krijgen een mooie inzage in de geschiedenis van de stad. Een bijbehorende website zorgt voor een extra verdieping die de off- en online wereld mooi met elkaar verbindt.

2 oktober 2015 is er een inloopmiddag van het project op het Stadhuis van 16.00 tot 17:45. Het is mogelijk om vanaf dan als particulier of bedrijf één van de vijftig tegels te adopteren. Daarmee dit unieke project te ondersteunen en de naam in de Langestraat te vereeuwigen. Het tegelpad is per april 2016 te bewonderen, als de renovatie van de Langestraat voltooid is.

Zelf een project indienen >

"Problemen maken een project interessant. Het is twee stappen vooruit en dan weer een achteruit."

Pauline Bakker
Kunstenaar

Deel deze pagina  
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn