Oud en Nieuw

In januari 2018 werd gestart met de renovatie van het orgel van de Grote Kerk in Schermerhorn. Inmiddels is de restauratie voltooid, en dit wordt uitbundig gevierd met de officiële ingebruikname in het weekend van 11 t/m 13 oktober.

Pièce de résistance van dit weekend is de uitvoering van een korte compositie, die Ad Wammes* speciaal voor het orgel schreef.


Het programma

Het gehele weekend te zien: een kleine expositie over het orgel en de renovatie ervan.

Vrijdagavond 11 oktober:
officiële opening

Zaterdagmiddag 12 oktober, 14.00-17.00 uur:
Vrij spel: iedereen die belangstelling heeft mag ‘boven’ (bij het orgel) komen kijken en zelf spelen (maximaal 20 minuten per persoon).

Zondagmiddag 13 oktober, 14.30-17.00 uur:
Uitvoering van de compositie van Ad Wammes. Aansluitend voert een gelegenheidskoor een aantal oude en recent gecomponeerde koorwerken van Taverner en Bart Klijnsmit uit. Dit koor wordt gevormd door koorleden uit de regio, onder leiding van Bart Klijnsmit.


Over het orgel

De restauratie van het orgel begon in januari 2018 met een groot compliment, gevolgd door een lange lijst gebreken. De Zaanse firma Flentrop Orgelbouw en Orgelrestauratie schreef:
“Dit fraaie instrument werd in de tweede helft van de 18e eeuw vermoedelijk door Jacob Courtain gemaakt. Het is een belangrijk werkstuk uit de 18e eeuw van een orgelmaker die we in Noord-Holland
nauwelijks tegenkomen.”
Zonder tal van noodzakelijke ingrepen en dringende maatregelen zou dit bijzondere culturele erfgoed verloren gaan. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren en de handen werden ineen geslagen om het bijzondere orgel te laten restaureren.


Over Ad Wammes

Ad Wammes (1953) is al jaren componist. Hij schreef o.a. muziek voor Sesamstraat en Schooltelevisie. Zijn internationale doorbraak kwam met zijn orgelcomposities. Vooral ‘Miroir’ is wereldwijd bekend geworden. In zijn orgelcomposities combineert Ad Wammes op een intrigerende manier klassieke muziek en pop tot een eigentijds klankbeeld, dat boeiend en toegankelijk is. De luisteraar hoort als het ware ‘het orgel anders’.

Meer weten over de Grote Kerk Schermerhorn? Kijk op www.grotekerkschermerhorn.nl

Meer projecten