072doc

Het begin van 072doc

Het idee voor 072doc is ontstaan tijdens de corona-lockdown in 2020. Filmhuizen, theaters, broedplaatsen: alles in Alkmaar ging dicht en zo was er opeens geen podium meer voor jonge (film)makers. Terwijl de journalistieke onderwerpen zich opstapelden. De eerste vijf korte films zijn in 2021 gemaakt en onder meer vertoond bij HAL25, Filmhuis Alkmaar en NH Nieuws.

Jan de thuisloze man
Jan is thuisloos. Niet dakloos, want het dak van de nachtopvang in Alkmaar heeft hij nog wel boven zijn hoofd. Volgens hem is hij op straat belandt door de ‘Wet van Murphy’: alles wat fout kon gaan, ging ook fout. Filmmaker Sammie Vries volgde hem.

Special Snowflake

Nihal Gozutok merkte dat jongeren die in aanraking komen met Jeugdzorg zich vaak onbegrepen en 'anders' voelen. Mike van der Velde van Wij Zijn Broer heeft een hele andere aanpak - en die werkt. Nihal interviewde hem en twee jongeren, die nu een heel ander leven hebben.

Te laat voor de Laat

Bart Eysink Smeets (van de film 'Bart en de steen die terug naar huis ging') werd gegrepen door de leegstand in de Alkmaarse Laat en ging - camera in de hand - op onderzoek uit.

Verborgen talenten

Verborgen Talenten gaat over de (verborgen) hip hop cultuur in Alkmaar. De stad blijkt tal van talenten te herbergen - en al heel lang ook - die vaak buiten Alkmaar wel bekend zijn. Wat mist Alkmaar dat we de scene niet goed genoeg kennen en horen?

Altaar voor de Aarde

Rashel van der Schaaf vroeg zich af hoe je moet rouwen om het klimaat - en waarom dat nuttig kan zijn. Ze liet een altaar ontwerpen dat ergens in Alkmaar moet komen.

De films zien? Dat kan! Kijk op 072doc.nl

Meer projecten