Uitreiking Victoriefonds Cultuurprijs

De Victoriefonds Cultuurprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar of een groep van kunstenaars die zich in bijzondere mate heeft onderscheiden in zijn discipline. Er zijn prijzen in de categorieën Jong Talent, Letteren, Podiumkunsten en Visuele Kunsten. Daarnaast is er de Alkmaarse Courant Publieksprijs. Deze prijs is voor de publieksfavoriet, waarvoor alle genomineerden in aanmerking komen. 


Podiumkunsten

Op 6 november vindt de uitreiking van de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten plaats in Podium Victorie. Wilt u er bij zijn? Meld u zich dan hier aan.


Letteren

Joost de Vries winnaar Victoriefonds Cultuurprijs Letteren 2022

De jury prijst zijn met scherpe pen en verfijnde zinnen geschreven sprankelende essays, romans en verhalen.

'Ze gaan nooit over hemzelf alléén. Ze nodigen uit om mee te kijken, mee te denken, tegen te spreken, ze openen deuren tot het werk van anderen.'

De jury roemde zijn omvangrijke oeuvre 'waar je een zwierige buiging voor zou willen maken'.Visuele Kunsten

Hellen van Meene winnaar Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2022

'Haar werk onderscheidt zich door het prachtige gebruik van daglicht, de zorgvuldig uitgekozen composities, en de tastbare psychologische spanning in de foto's. Door de bijzondere band die zij met haar modellen weet te creëren zorgt ze ervoor dat haar werk diepe indruk maakt'.

aldus voorzitter van de vakjury Toon Mans.


Rabobank Jong Talent Prijs 2022

Rashel van der Schaaf wint de Rabobank Jong Talent Prijs 2020

Rashel van der Schaaf is een jonge multidisciplinaire documentairemaker en de jury is zeer onder de indruk van haar afstudeerfilm "Ich bin der Fluß”. Haar bijzondere talent blijkt ook uit de interessante films die ze hierna heeft gemaakt. Met de toekenning van de Rabobank Jong Talentprijs 2022 wil de jury haar uitzonderlijke talent benadrukken.

Rashel van der Schaaf is er met haar film in geslaagd om het ongrijpbare van een rivier op een persoonlijke manier weer te geven. Vanuit een uniek perspectief en adembenemende shots brengt ze de natuur rondom de rivier tot leven en neemt de kijker mee in de onzorgvuldige manier waarop de mensheid met de natuur omgaat.De tekst van de voice-over, in drie talen vertaald, heeft Rashel zelf geschreven.


Kijk voor een overzicht van en meer informatie over alle genomineerden op www.victoriefondscultuurprijs.nl


Meer projecten