Het Grote Raam Kleurfeest

In een kleurrijk eerbetoon aan diversiteit en vrijheid, werd op het Canadaplein een opvallende streetart tekening gemaakt.

Op 8 oktober werd in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet, het kunstwerk van Fiona Tan onthuld. Een 23 meter hoog glas-in-lood-raam in het zuidtransept van de Grote Kerk. Tegelijkertijd was er in het Stedelijk Museum een tentoonstelling te zien over Fiona Tan en het Grote Raam met als titel 'Raamwerk'. Met het streetart project werd de verbinding tussen de Grote Kerk en het Stedelijk Museum op ludieke wijze zichtbaar gemaakt.

De contouren van het raam werden geschilderd door Mike Kothuis van StreetArt.support en de lijntekening was van de hand van tekenaar Gerard de Bruijne. De lijntekening was gebaseerd op de vrijheidsverhalen die bezoekers na afloop van het bezoek aan Met Eigen Ogen konden achterlaten. Te zien waren onder andere de leeuwen van het wapen van Alkmaar, diverse vogels en natuurlijk een vaandeldrager. Door het regenachtige weer werd de lijntekening later dan gepland ingekleurd. Hierdoor ontstond wel de mogelijkheid om tijdens het KUUB festival op 23 oktober met kinderen (en volwassenen) de contouren van het raam in te kleuren met stoepkrijt.

De tentoonstelling Raamwerk is tot en met 3 maart 2024 te zien in het Stedelijk Museum. Kijk voor openingstijden op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.
Kijk voor Het Grote Raam bij de openingstijden op www.grotekerk-alkmaar.nl.

Meer projecten