Victoriefonds Oeuvreprijs 2023 postuum uitgereikt

Begin dit jaar zou de Victoriefonds Oeuvreprijs worden uitgereikt aan dichter Hans Tentije (pseudoniem van Johann Krämer). Deze uitreiking kon wegens zijn gezondheidstoestand op dat moment niet doorgaan. Eind oktober is Hans helaas onverwachts overleden.

Op 25 november heeft juryvoorzitter Toon Mans de Victoriefonds Oeuvreprijs postuum overhandigd aan Marion Krämer, weduwe van dichter Hans Tentije. De overhandiging van de cheque en de penning vond in klein comité plaats en in het bijzijn van zijn kinderen. Marion Krämer gaf aan dat Hans erg verguld was geweest met de toekenning van deze regionale oeuvreprijs. 

Bestuursvoorzitter Hetty Hafkamp overhandigde het lovende juryrapport. In het juryrapport wordt Tentije geroemd om zijn gedichten:

"Hans Tentije schreef bijna een halve eeuw poëzie van een constant en hoog niveau. Wie de stapel bundels leest die sinds 1975 zijn verschenen, en die in 2017 werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs, ziet dat zijn unieke werk een lijn zonder al te grote knikken vertoont. Onderwerpen die in later werk verder worden geëxploreerd zijn al in zijn debuut aanwezig; het Noordhollands landschap, natuurlijk, maar ook de voorkeur voor historische plekken, voor de rafelranden van de samenleving en de fascinatie voor beeldende kunst."

Lees hier het volledige juryrapport.

De Victoriefonds Oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een kunstenaar uit de regio, die met zijn of haar oeuvre een prominente, onderscheidende rol heeft gespeeld in zijn of haar discipline. Illustere voorgangers zijn fotograaf Ata Kandó (2013), biograaf Jan van der Vegt (2017), theatermaker, acteur Hans Man in’t Veld (2019) en organist Pieter van Dijk (2021). Aan deze oeuvreprijs is een bedrag van € 2.000 verbonden en een plastiek van Elly Baltus.

Foto: Victor Schiferli

Meer projecten