'Aangenaam, Bloemwijk'

‘Aangenaam, Bloemwijk’

De karakteristieke Alkmaarse Bloemwijk staat op het punt om gesloopt te worden. De huizen bleken namelijk niet geschikt om te verduurzamen. Voor de bewoners van Bloemwijk betekent dit dat ze hun oude plek, waar sommigen tientallen jaren woonden, achter zich moeten laten.
Tijdens de overgang van de oude naar de nieuwe Bloemwijk komen veel oude voorwerpen, verhalen en herinneringen van zolder. In het project ‘Aangenaam, Bloemwijk’ worden in vier maanden tijd deze voorwerpen, verhalen, herinneringen verzameld en worden ze samen met bewoners omgezet tot een kunstwerk dat een plaats krijgt in de nieuwe wijk.

De kunstenaarsgedachte

Mensen bouwen, vaak onbewust, een band op met voorwerpen in hun omgeving: een oude kast de al vele generaties meegaat, of een bankje in de voortuin waar buurtgenoten elkaar vroeger altijd ontmoetten. De kern van het werk van Catie Bakker als kunstenaar ligt bij het gevoel dat mensen hebben voor deze voorwerpen. Zij vertaalt dit gevoel naar een kunstwerk, door deze spullen te vernietigen en iets nieuws te laten ontstaan van het materiaal. Samen met bewoners gaat Catie aan de slag om deze voorwerpen om te zetten in een nieuw, gezamenlijk kunstwerk. Hiermee vindt er een transitie plaats van vorm, esthetiek, functionaliteit en waarde en wordt de liefde die mensen hebben voor hun voorwerpen uit de oude Bloemwijk, doorgegeven aan de nieuwe wijk.

Oude architectuur en herinneringen op een tegeltje

Sociaal ontwerpers Ellen Werink en Josef Ali hebben de architectonische elementen die de Bloemwijk volgens haar bewoners zo speciaal maakt, vastgelegd op zes unieke ‘Bloemwijktegels’. Op deze tegels kunnen bewoners hun herinnering van de oude Bloemwijk vereeuwigen. De tegeltjes krijgen zowel in de huizen als in de openbare ruimte een plekje in de nieuwe wijk. Met de Bloemwijk bakfiets trekt het ‘Aangenaam, Bloemwijk team’ de wijk door om herinneringen en verhalen van de oude wijk te vereeuwigen op deze tegels en gaan zij met bewoners in gesprek over het leven in ‘de Bloemwijk van de toekomst’.

Planning is dat dit project loopt van de tweede week in september t/m december 2020. Plannen kunnen tijdelijk gepauzeerd of aangepast worden als de situatie rond corona dit vereist.

Meer weten over dit project? Kijk op de website: bloemwijkalkmaar.nl


Meer projecten