Alkmaarse Fakkeltocht

De Alkmaarse Fakkeltocht, ‘Alkmaar van en voor Iedereen’, beleeft dit jaar een Coronaproof editie. Door de nieuwe lockdown moest de organisatie, Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN, alle plannen en voorbereidingen voor de bijeenkomst op 7 november laten varen. Omdat we juist nu verbinding al zo vaak moeten missen, heeft de organisatie in samenwerking met culturele broedplaats HAL25 een alternatief programma bedacht.

Dit jaar wordt op de eerste zaterdag van november ‘Fakkeltocht The Movie’ uitgezonden. In deze ‘Movie’ draait alles om het thema Verbinding. 'The Movie' wordt een mozaïek van inwoners van de gemeente Alkmaarders.

“Onze razende reporter loopt de route die we normaal gesproken lopen met de echte fakkeltocht. Zij bevraagt onderweg allerlei Alkmaarders over verbinding, met vragen als: met wie voel jij je verbonden? Op die manier ontstaat er een soort collage van inwoners van de gemeente Alkmaar, de mensen die je anders misschien wel tijdens de tocht had ontmoet!”

Aldus Femke Broeze van Art.1 NHN.

Ook deze Fakkeltocht The Movie wordt, traditiegetrouw, geopend door de Wethouder diversiteit, Paul Verbruggen. En ook de Alkmaarse muzikanten van Orchestre Partout, die op de oorspronkelijk geplande bijeenkomst zouden optreden, treden nu op in The Movie.

Initiatiefneemster Mireille Sampimon is blij dat het is gelukt om een Coronaproof versie op poten te zetten:

“Niets doen was eigenlijk geen optie. De fakkeltocht ervaar ik elk jaar als een warm bad waar we echt met elkaar stil staan bij onze verbondenheid met elkaar. Het blijft altijd de uitdaging om ook als het moeilijk wordt, naar elkaar te blijven luisteren en moeite te blijven doen om met elkaar in contact te komen. Ik vind het fijn dat we op 7 november nu toch een moment van verbinding kunnen creëren.”

Fakkeltocht The Movie wordt op 7 november vanaf 17.00 uur uitgezonden via art1nhn.nl/fakkeltocht. De uitzending duurt ongeveer een half uur en zal in elk geval tot eind november nog terug te kijken zijn.

Kijk voor meer informatie over Fakkeltocht The Movie op art1nhn.nl/fakkeltocht.


Meer projecten